Voor Wie en Wanneer kan dit Doe-boekje van pas komen?

Het doeboekje is een mooi cadeau in lastige tijden.

Als je door omstandigheden gedwongen wordt om voor het vormgeven van je dagelijks leven, hulp te vragen voor zaken die je normaal altijd zelf kon, is dat absoluut niet makkelijk. Geven is voor veel mensen niet zo moeilijk, maar nu is dan de tijd om (aan) te nemen aangebroken.
Hier bedoelen wij praktische hulp die voorafgaand aan of naast eventuele professionele hulp welkom kan zijn.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je (of je directe leefomgeving) die extra praktische hulp nodig kunt hebben. Bijvoorbeeld:

  • Door een slopende ziekte zoals: reuma, kanker, spierziektes, long- en of hartfalen.
  • Mentaal (tijdelijk) ernstig uit evenwicht zijn.
  • Lichamelijk gehandicapt of hulpbehoevend geraakt b.v. door een ongeluk, operatie of een hersenbloeding. Met als gevolg een lange weg van herstellen en revalideren of moeten wennen aan een leven met beperkingen.
  • Voortschrijdende dementie waardoor je steeds afhankelijker wordt van anderen.
  • Plotselinge heftige veranderingen in je leefsituatie, zoals een scheiding of een sterfgeval waardoor je leven op de kop komt te staan en nieuwe vormen “moet” krijgen.
  • Maar ook een blijde gebeurtenis als een zwangerschap kan gepaard gaan met maandenlang fysiek ongemak door ernstige misselijkheid, bekkeninstabiliteit etc.

En aparte categorie zijn de mantelzorgers, mensen die (toenemende) langdurige zorg op zich nemen voor een naaste. Bijvoorbeeld ouders van zieke kinderen, maar ook andersom. Ook voor hen is meer hulp beschikbaar dan ze vaak denken. Met dit boekje is de afstemming onderling makkelijker.